Letterlijk en figuurlijk! Wanneer je jouw kledingkast gaat opruimen, kun je dit beter in één keer goed doen. Anders is het zonde van je tijd. Bovendien is het denk ik nou niet echt een klusje wat je graag doet, dus hoe minder vaak je jouw kast hoeft op te ruimen hoe beter! Dus wil je jouw kledingkast opruimen? Haal dan eerst alle kleding uit de kast. Heb je dat gedaan? Lees dan snel verder om te zien hoe je jouw kledingkast kunt opruimen en organiseren!

kledingkast opruimen

Kijk eens goed naar de stapel kleding

Je kledingkast opruimen, begint dus met alle kleren uit de kast te halen. Wanneer je dat hebt gedaan, is het een goed idee om eerst eens even naar de stapel kleding te kijken die voor je ligt. Het zet je vaak al aan het denken als je die grote stapel ziet, waardoor het makkelijker wordt om straks te bepalen wat je houdt en wat weg kan.

De volgende stap: je kleding organiseren

Dan is het tijd om orde in de chaos te brengen! Leg soort bij soort (dus t-shirts bij t-shirts, spijkerbroeken bij spijkerbroeken) en check ondertussen of er items zijn die kapot en versleten zijn. Die kun je het beste naar een textielcontainer brengen. Dat scheelt alweer wat ruimte in de kast en zorgt voor overzichtelijkheid, omdat je de kleding die je ziet ook echt kan dragen.

Van welke kleding word je écht blij?

Wanneer je de stapels hebt gemaakt, is het tijd om na te gaan wat je echt graag wilt houden en wat weg kan. Het is hierbij belangrijk om je af te vragen van welke kledingstukken je écht blij wordt. Dat zijn de kledingstukken die je gaat houden. Zijn er ook kledingstukken waarop je trots bent? Dan mogen die natuurlijk ook blijven. Hebben bepaalde kledingstukken die je niet vaak draagt voor jou een emotionele waarde? Dan kan het lastig zijn om die weg te doen. Het kan helpen om het item nog eenmaal aan te trekken en een mooie foto te maken. Die foto kun je dan bewaren als herinnering aan het kledingstuk. Toch kun je jouw kledingkast pas echt goed opruimen en organiseren als er uitsluitend items in hangen of liggen, die je echt draagt, waar je blij van wordt en waarin je je zelfverzekerd voelt.

Doneer of verkoop kleding die je niet meer draagt

Is er een stapel kleding die je niet meer draagt, maar die ook niet kapot of versleten is? Dan kun je overwegen om de kleding te doneren aan een goed doel of te verkopen. Als je kleding verkoopt, kun je van dat geld straks misschien wel een nieuw item kopen waarvan je écht blij wordt. Dat maakt het ineens een stuk leuker (en misschien zelfs wel makkelijker) om bepaalde items weg te doen.

 

kledingkast opruimen - kleding organiseren

Tijd om de kledingkast te organiseren!

Wanneer je hebt bepaald welke items je wilt houden en welke weg kunnen, is het tijd om de kledingkast te gaan organiseren. Geef de kledingstukken per soort een plek in de kast, maar stapel ze niet op. In plaats daarvan, kun je de kledingstukken het beste overeind in een lade of mandje zetten. Door dat te doen, voorkom je dat je straks hele stapels kleding overhoop trekt om bij een bepaald kledingstuk te kunnen komen.

Organiseer je kledingkast op volgorde van aankleden

Leg bijvoorbeeld in de bovenste lade ondergoed en sokken, in de lade daaronder t-shirts en truien enzovoorts. Hangt jouw kleding in de kast? Hang dan bijvoorbeeld aan de linkerkant bovenkleding en aan de rechterkant onderkleding. Geef items waarop je trots bent een prominente plek in de kast. Dat zijn kledingstukken die je graag netjes houdt, waardoor het makkelijker wordt om straks de hele kast netjes te houden. Zo heb ik zelf een aantal vintage tasjes die ik mooi heb opgehangen omdat ik het zonde vond om ze ergens in een lade weg te stoppen.

Plaats items die je veel draagt op een toegankelijke plek

Draag je bijvoorbeeld veel zwarte t-shirts en veel minder kleurrijke t-shirts? Leg de zwarte t-shirts dan bijvoorbeeld vooraan en op ooghoogte in de kledingkast en de andere t-shirts ergens anders. Als je dat doet, kun je veel makkelijker bij de kleding komen die je regelmatig draagt. Bovendien laat je hierdoor ook de kleding die je niet zo vaak draagt netjes op hun plek liggen.

Vind je het lastig om je kledingkast op te ruimen? Laat mij je helpen!

Als je bovenstaande stappen volgt, zul je zien dat het veel makkelijker wordt om jouw kledingkast op te ruimen én te organiseren. Vind je het, ondanks deze tips, toch lastig om dit te doen en kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Laat mij je dan helpen! Als professionele organizer weet ik precies hoe ik jou kan helpen om een kledingkast te krijgen waarmee je écht blij zult zijn. Lijkt je dit wat? Neem dan contact met mij op, want ik vertel je er graag meer over!