Op vakantie gaan: ik houd ervan! Even je hoofd leegmaken, lekker eten, even niets moeten en weer helemaal opladen. Ik kan al genieten van het voorbereiden van de vakantie. Van het bedenken waar ik dit keer naartoe wil gaan tot aan het inpakken van mijn koffer. Heerlijk vind ik het! Toch begrijp ik het heel goed als je daar juist niet zo van kan genieten en het inpakken van jouw koffer je elke keer weer behoorlijk wat stress oplevert. Wat moet er nou eigenlijk allemaal mee? En wanneer kun je eigenlijk het beste je koffer inpakken? Je wilt natuurlijk ook niets vergeten. Zie jij als een berg op tegen het inpakken van jouw koffer? Dan komt dit blogartikel goed van pas! In dit artikel geef ik je namelijk een aantal praktische tips, waardoor het een stuk makkelijker wordt om jouw koffer in te pakken.

koffer inpakken

Maak een lijst of gebruik mijn paklijst

Om een overzicht te krijgen en de kans zo klein mogelijk te maken dat je iets vergeet, is het handig om een lijst te maken van de spullen die je wilt meenemen. In mijn Vakantie Guide vind je een handige paklijst die je zou kunnen gebruiken bij het inpakken van je koffer. Streep telkens wat af als je het hebt ingepakt. Hierdoor houd je overzicht en het geeft ook nog eens een voldaan gevoel.

Pak de koffer een dag van tevoren in

Wil je echt lekker ontspannen op vakantie kunnen gaan en zeker weten dat je niets vergeet om mee te nemen? Dan is het een goed idee om jouw koffer al een dag van tevoren (of zelfs wat eerder als dat kan) in te pakken. Dat is onder andere handig als je een kledingstuk wilt toevoegen dat nog moet worden gewassen. Daar heb je dan nog ruim de tijd voor. Misschien kun je jouw koffer niet gelijk compleet inpakken (bijvoorbeeld omdat je jouw haarborstel en tandenborstel nog op de dag van vertrek gebruikt), maar je kunt natuurlijk wel al een heel eind komen. Leg de spullen die je nog wel moet gebruiken op een aparte plek, zodat je ze niet vergeet. Hoe beter je van tevoren jouw koffer inpakt, hoe meer tijd en stress dat scheelt op de dag van vertrek.

Werk met setjes

Ik weet dat al die mooie Instagram foto’s vragen om mooie outfits, maar helaas past niet je halve kledingkast in je koffer. Om dus te voorkomen dat je te veel kleding meeneemt, is het een goed idee om van tevoren al outfits te maken. Maak het liefst setjes van kleding die je goed met elkaar kunt combineren. Een blazer, broek en rok kun je prima meerdere keren dragen. Neem in deze categorieën kledingstukken mee die je weer heel goed met verschillende t-shirts, topjes en schoenen kunt combineren. Je kunt elk setje ook nog eens in een aparte zak doen, om het voor jezelf zo overzichtelijk mogelijk te maken.

koffer inpakken tips

Zet de kleding overeind in de koffer

In mijn Vakantie Guide laat ik zien hoe je op een slimme en handige manier kledingstukken kunt opvouwen. Zet de kleding rechtop in de koffer. Dat is niet alleen overzichtelijker voor jezelf, maar je gebruikt hierdoor de ruimte in de koffer ook nog eens zo efficiënt mogelijk. Je kunt kleding eventueel ook oprollen om de items netjes te houden én om ruimte te besparen. Dit is vooral een goed idee als je opvouwen niet zo leuk vindt.?

Huishoudfolie to the rescue!

Niets is zo vervelend als lekkende shampoo flessen en dergelijke. Om lekken te voorkomen, kun je de dop van een fles afhalen, een stukje huishoudfolie over de opening van de fles heen spannen en de dop er daarna weer opdraaien. Doe de flessen eventueel nog in een aparte ziplock om zeker te weten dat de inhoud van de flessen niet op de overige items in de koffer gaat lekken. Hoe vervelend zou het namelijk zijn als je erachter komt dat je niet gelijk dat ene leuke jurkje kan aantrekken waar je jezelf al op het strand zag struinen?

Wat als de koffer niet op de vakantiebestemming is gearriveerd?

Ai, het is vervelend als jouw koffer niet tegelijk met jou op de vakantiebestemming is gearriveerd. Om toch gelijk op de eerste dag van jouw vakantie te kunnen gaan genieten, is het verstandig om in je handbagage wat spullen te stoppen waarmee je in ieder geval die eerste dag kunt doorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een setje (zwem)kleding en ondergoed, tandenborstel, een reisformaat zonnebrandcrème en tandpasta, een tandenborstel, slippers en een zonnebril.

Hoe kun je het beste je koffer uitpakken?

De reis ging goed en je bent mét koffer op de vakantiebestemming aangekomen. Of de koffer is eindelijk ook gearriveerd ;). Heb je op jouw vakantiebestemming de beschikking over een kast? Gebruik die dan! Als je de kleding opbergt in de kast, hoef je niet elke keer jouw koffer overhoop te halen als je op zoek bent naar een bepaald item. Dat gaat de eerste paar dagen misschien prima, maar na een tijdje zul je zien dat het een puinhoop is in je koffer. Berg de kleding in de kast op, zoals je dat thuis ook zou doen. Dus t-shirts bij t-shirts, broeken bij broeken enzovoorts.

Wat als er geen kledingkast is?

Kun je jouw kleding niet in een kast opbergen? Leg je koffer dan op een plek neer waar die niet zo in de weg ligt. Leg de setjes kleding bij elkaar of leg kleding uit dezelfde categorie op 1 stapel. Je kunt dan gemakkelijk de kleding pakken die je nodig hebt.
kledingkast opruimen
koffer uitpakken tips was

Wat te doen met de was?

De kans is groot dat je geen zin hebt om de was te doen als je op vakantie bent, maar je kunt dan op z’n minst wel de gedragen kleding gescheiden houden van schone kleding. Handdoeken en zwemkleding kun je vaak wel op een droogrek of balkon kwijt, dus hang die vooral ook daarop. Houd trouwens aan het einde van je vakantie er rekening mee dat de zwemspullen nog moeten drogen, voordat je de koffer weer gaat inpakken. Je wilt natuurlijk geen natte kleding in de koffer! Bewaar kleding die in de was kunnen bijvoorbeeld op 1 plank in de kast of in een aparte (was)zak. Vouw ook deze kleding op, want dat scheelt je straks gewoon ruimte in de koffer. Ruimte die je overhoudt voor bijvoorbeeld leuke souvenirs en dergelijke!

En wat kun je doen met de overige producten?

Uiteraard neem je naast kleding ook andere spullen mee op vakantie. Zonnebrillen, zonnebrandcrème en dergelijke kun je het beste bewaren op een plek waar je makkelijk bij kunt. Belangrijke documenten en andere waardevolle spullen kun je het beste in een kluis bewaren. Is er geen kluis aanwezig? Bewaar je waardevolle spullen dan niet in het zicht en ook niet op een plek waar anderen gemakkelijk bij kunnen komen. Verzorgingsproducten kun je het beste opbergen op de plek waar je die het meeste gaat gebruiken. In veel gevallen is dat de badkamer.

Wil je meer tips? Check mijn Vakantie Guide!

Het inpakken van je koffer wordt een fluitje van een cent als je bovenstaande tips volgt. Wil je weten wat je nog meer kunt doen om ontspannen op vakantie te gaan? Bestel dan mijn praktische Vakantie Guide!