Heb je er genoeg van dat jouw huis een chaos is? Lukt het je maar niet om op te ruimen, terwijl je diep van binnen zo graag meer orde en rust wil? Misschien heb je wel het vermoeden dat ADHD, ASS (autismespectrumstoornis) of HSP (hoogsensitiviteit) een rol spelen in je eeuwige strijd om opgeruimd en georganiseerd te blijven. Want vraagt opruimen met ADHD een andere aanpak?

Want laten we eerlijk zijn, opruimen is voor de meesten van ons nou niet bepaald het hoogtepunt van onze dag. Terwijl orde en structuur erg belangrijk zijn. Als je ADHD, ASS of HSP hebt, zul je mogelijk herkennen dat je orde en structuur absoluut nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Des te frustrerender als het je maar niet lukt! In deze blog duiken we dieper in op de uitdagingen van opruimen met ADHD, ASS of HSP. En niet alleen dat, daarnaast krijg je ook 4 praktische tips waarmee je je huis kan opruimen!

voorraadkast organiseren, voorraadkast opruimen

De uitdaging van opruimen met ADHD, ASS en HSP

ADHD, ASS en HSP zijn stuk voor stuk uniek, maar delen ook behoorlijk wat uitdagingen. Als je ADHD hebt, word je continu afgeleid en krijg je meestal dingen niet helemaal af. Voor je het weet lijkt je huis op een ontplofte confettibom en heb je geen idee meer waar je moet beginnen. En áls je dan eindelijk de moed hebt verzameld, is er altijd wel iets anders dat je aandacht trekt. Herkenbaar?

Voor mensen autisme is opruimen ook zeker niet vanzelfsprekend. Sommigen kunnen helemaal opgaan in het ordenen van spullen. Maar ook veel mensen met autisme hebben juist veel moeite met orde houden. Je gedachten gaan snel alle kanten op en voor je het weet ligt er overal rommel en weet je niet meer hoe je het aan moet pakken. Hoogsensitieve mensen zullen zich hier in herkennen. Met een overvol hoofd heb je een rustige prikkelarme plek nodig, maar een rommelig huis? Dat zorgt voor stress, spanning en overweldiging.

4 handige tips om georganiseerd op te ruimen

Als je moeite hebt met opruimen en organiseren ben je dus zeker niet de enige. Maar hoe kun je met ADHD, autisme of hoogsensitiviteit toch orde houden? Hieronder vind je 4 tips die je kunnen helpen als opruimen en organiseren een echte struggle is voor je. Want opruimen met ADHD (of ASS/HSP) vraagt echt om een andere aanpak!

1. Werk met kleine stappen

Als je huis een rommel is kan dit heel overweldigend zijn, omdat je niet weet waar je moet beginnen. Zorg er hierdoor voor dat je het opdeelt in kleine taken die behapbaar zijn voor jou. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met het opruimen van één lade of plank in plaats van meteen de hele kamer. Leg je telefoon of andere dingen die mogelijk kunnen afleiden ver bij je vandaan. Hierdoor is de verleiding kleiner om even snel op je telefoon te gaan. Als je de kleine taak hebt gedaan kun je altijd kijken of je energie hebt voor nog een kleine taak. Is dat niet het geval? Wees dan trots op jezelf voor de taak die al gedaan hebt en doe de volgende kleine taken op een ander moment.

2. Maak er een routine van

Wanneer je last hebt van een vol hoofd kunnen routines enorm helpen. Een routine geeft structuur en voorspelbaarheid wat fijn is als je ADHD, HSP of ASS hebt. Creëer vaste opruim- en organisatieroutines die goed in jouw leven passen. Heb je een vrije dag? Dan is dat bijvoorbeeld een perfect moment om een uurtje op te ruimen. Of doe dit op vaste avonden of in het weekend, maar zet dit duidelijk in je agenda zodat je weet waar je aan toe bent. Door consistent te zijn, wordt opruimen een automatische en minder overweldigende taak doordat je het bijhoudt. Hierdoor zorg je dat de berg niet te groot wordt en je het overzicht behoudt.

voorraadkast organiseren, voorraadkast opruimen

3. Doe spullen die je niet gebruikt weg

Spullen kunnen je blij maken, maar wanneer je er teveel hebt kan het ook zorgen voor stress en te veel prikkels. Hierdoor kan het helpen om je bezittingen te minimaliseren. Wees kritisch over je spullen en neem regelmatig de tijd om door je spullen te gaan en weg te doen wat je niet meer nodig hebt.

Heb je veel moeite met het wegdoen van spullen? Doe dan de spullen waar je over twijfelt in een bak en zet deze weg op je zolder of in je kelder. Bekijk de spullen dan na een of twee maanden nog een keer. Zet dit duidelijk in je agenda met een melding zodat je het niet vergeet. Heb je je spullen echt gemist? Als het antwoord nee is kun je de spullen wegdoen en hoef je niet bang te zijn dat je ze zult gaan missen.

4. Beloon jezelf

Jezelf motiveren om daadwerkelijk op te ruimen is vaak lastig en met ADHD, autisme of hoogsensitiviteit kan dit nog moeilijker zijn. Hierdoor helpt het erg om jezelf te belonen na elke opruimtaak. Dit kan iets kleins zijn, zoals bijvoorbeeld een lekker kopje koffie, even in het bos wandelen of een ijsje halen. Zorg dat het iets is wat jij heel erg leuk vindt. Door jezelf te belonen, creëer je een positieve associatie met het opruimen en motiveer je jezelf om te beginnen en de taak af te maken.

Creëer een prikkelarm en opgeruimd leven

Of je nu te maken hebt met ADHD, ASS, of HSP, het opruimen van je huis kan een echte uitdaging zijn. Weet hierbij dat je zeker niet de enige bent! Gelukkig zijn er tools om je te helpen. Werk met kleine stappen, gebruik routines, minimaliseer overbodige spullen en beloon jezelf met iets waar je blij van wordt. Deze tips kunnen je helpen een opgeruimd leven te creëren met minder prikkels, waardoor je je beter in je vel komt te zitten.

Hulp nodig bij het organiseren? Laat mij je begeleiden!

Heb je moeite om de tips uit de blog in praktijk te brengen? Geen zorgen, ik help je graag! Als professional organizer kan ik je begeleiden bij het opruimen en organiseren van je huis, zodat je weer rust en overzicht kunt ervaren. Neem vandaag nog contact met me op en laten we samen aan de slag gaan!

voorraadkast organiseren, voorraadkast opruimen