Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd zegt men ook wel eens, maar klopt dat wel? Is het echt belangrijk om een opgeruimd huis te hebben? Zo ja, waarom dan? Ik kan je verklappen dat het misschien een beetje cliché klinkt, maar dat een opgeruimd huis inderdaad een opgeruimd hoofd (oftewel: rust) geeft. In dit artikel leg ik uit hoe dat precies zit!

opgeruimd huis

Een opgeruimd huis geeft écht meer rust

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een opgeruimd huis inderdaad meer rust geeft en dan vooral bij vrouwen. Een rommelig huis verhoogt het niveau van het stresshormoon cortisol. Daarnaast bleek uit onderzoek dat vrouwen ook sneller afgeleid kunnen raken, van alle prikkels om hen heen. Ook rommel geeft prikkels, zowel visueel als mentaal. Je kunt rommel zien als een soort takenlijstje die nooit afkomt. Dat kan ook weer voor meer stress en zelfs een ontmoedigend gevoel zorgen: ‘Waarom zou ik opruimen? Het blijft toch niet netjes’. Is dit voor jou herkenbaar? Lees dan vooral verder!

Heb je ook het gevoel dat je altijd (als enige) opruimt?

Uit datzelfde onderzoek bleek trouwens dat mannen over het algemeen niet zozeer meer stress ervaren van een rommelig huis. Dat betekent niet dat mannen rommel niet zien, dat doen ze wel degelijk, het beïnvloedt hun mood gewoonweg niet. Voor hen natuurlijk heel fijn, maar voor ons vrouwen wat minder. Mannen zijn daardoor namelijk minder snel geneigd om het huis opgeruimd en netjes te houden. Woon je als vrouw samen met een man? Dan is de kans dus groot dat vooral jij opruimt (in hoeverre je dat lukt) en je het gevoel hebt dat het allemaal op jou terechtkomt. Dat is natuurlijk niet fijn!

Mensen met een opgeruimd huis zijn gelukkiger!

Hoewel het soms wat ondankbaar kan lijken om je huis op te ruimen en je misschien het gevoel hebt dat het allemaal op jouw schouders terechtkomt: er is wel een goede reden om je huis opgeruimd te houden. Vrouwen met een opgeruimd huis zijn namelijk veel gelukkiger en staan zelfs veel positiever in het leven dan vrouwen met een rommelig huis. Door een opgeruimd huis te hebben, heb je namelijk het gevoel dat je de regie hebt over jouw vertrouwde omgeving. Dat geeft een fijn gevoel, meer zekerheid en een gevoel van geborgenheid. Daardoor ontstaat er meer rust in je hoofd en lukt het je beter om aandacht te besteden aan de leuke dingen in het leven. Wanneer je huis eenmaal is opgeruimd en je dus gelukkiger bent, zal je het ook makkelijker gaan vinden om je huis opgeruimd te houden.

opgeruimd huis - huis organiseren

Minder afleiding, meer rust!

In een opgeruimd huis heb je dus minder afleiding, waardoor je ook minder snel wordt uitgeput door prikkels. Een opgeruimd huis geeft minder stress en juist meer rust in je hoofd, waardoor het echt een fijne basis is om je lekker in terug te trekken en op te laten. Daarom is het dus zo belangrijk om je huis opgeruimd en georganiseerd te houden. De kans is ook groot dat je als vrouw zijnde het idee hebt dat je de enige bent die de rommel in huis probeert op te ruimen. Daar is dus ook blijkbaar een reden voor, mannen boeit rommel nou eenmaal niet zoveel als ons, maar dat maakt het natuurlijk allemaal niet makkelijker voor je. Vind je het lastig om jouw huis opgeruimd te houden? Of is het nu een zooitje in huis en weet je niet zo goed waar te beginnen? Dan kun je altijd de hulp inschakelen van een professionele opruimer, oftewel een opruimcoach.

 

Wat is een opruimcoach?

De term ‘opruimcoach’ klinkt misschien een beetje zweverig, maar ik ben alles behalve dat. Ik ben een nuchtere Groninger die met beide benen op de grond staat en die andere vrouwen wil helpen met het opruimen én opgeruimd houden van hun huis. Ik vind het belangrijk dat ik niet een dagje langskom om je te helpen opruimen waarna het weer een rommeltje wordt, maar dat je ook een opgeruimd huis blijft houden. Daar zorg ik voor door samen met jou naar veel meer te kijken dan de spullen alleen. Vaak zit er namelijk meer achter en is er een oorzaak voor de rommel in je huis. Een oorzaak waar je zelf misschien nooit op was gekomen, maar samen met mij wel. Ben je je eenmaal bewust van de oorzaak, dan kun je het probleem bij de kern aanpakken. Het gevolg? Een opgeruimd huis en een gelukkigere versie van jezelf.

Wil je ook een opgeruimd huis én hoofd? Laat mij je helpen!

Heb je een rommelig huis en merk je dat je het overzicht kwijt bent? Of merk je misschien wel dat het je een hoop stress oplevert? Laat mij je dan helpen! Als professionele opruimer schep ik orde in de chaos. Ik help je niet alleen om jouw huis te opruimen en organiseren, maar ook om het opgeruimd en georganiseerd te houden. Ben je benieuwd naar hoe ik jou hiermee kan helpen? Neem dan contact met mij op, want ik vertel het je graag!