Wanneer je denkt aan je huis opruimen en organiseren, denk je misschien aan het organiseren van lades en kasten en niet zo snel aan het organiseren van je koelkast. Toch is het wel heel erg belangrijk om je koelkast regelmatig op te ruimen en georganiseerd te houden. In dit artikel vertel ik waarom en geef ik je een aantal praktische tips waarmee je helemaal zelf tot in de puntjes jouw koelkast kunt organiseren. Lees dus snel verder!
Koelkast organiseren met opruimcoach

Koelkast organiseren belangrijk? Jazeker en wel hierom!

De voornaamste reden om je koelkast goed te organiseren én opgeruimd te houden is, omdat je er voornamelijk voedsel in bewaart en voedsel kan bederven. Een georganiseerde koelkast helpt bij het handhaven van de juiste temperatuur en als je jouw koelkast op een bepaalde manier indeelt, voorkom je kruisbesmetting tussen verschillende soorten voedsel.

Je gaat voedselverspilling tegen

Net zoals bij het opgeruimd houden van je voorraadkast, ga je bij het georganiseerd houden van jouw koelkast voedselverspilling tegen. Je kunt beter overzicht houden van je voorraad en je voorkomt dat voedsel bederft door de koelkast georganiseerd te houden. Dit bespaart niet alleen geld, maar is ook milieuvriendelijk.

Je kunt makkelijker maaltijden plannen en bereiden

In een overzichtelijke koelkast zie je snel wat je er allemaal in bewaard. Daardoor kan je voorkomen dat je dubbele producten koopt die al ergens achterin de koelkast liggen. Het wordt hierdoor ook makkelijker te bepalen welke maaltijden je zou kunnen bereiden met de producten die je al in huis hebt. Misschien heb je nog maar één of twee dingen uit de supermarkt nodig dan de hele boodschappenlijst die je in eerste instantie in gedachten had. Dat scheelt weer tijd!

hulp bij koelkast organiseren

Hoe kun je jouw koelkast organiseren?

Waarschijnlijk weet je wel leukere dingen te doen dan het organiseren van je koelkast, maar met de tips die ik hieronder deel wordt het echt een fluitje van een cent. Ik weet ook zeker dat je als je klaar bent, je blij bent dat je het gedaan hebt!

Sorteer en gooi weg

Om de koelkast goed te kunnen organiseren, is het belangrijk dat je ‘m eerst even leeghaalt en daarbij kijkt wat er is en wat weg kan. Zijn er producten over de datum? Gooi ze dan weg. Zijn er producten open, maar ruiken ze niet meer zo goed of zien ze er niet meer goed uit? Ook die producten kun je het beste weggooien. Sorteer ook gelijk alle producten die bij elkaar passen: groente bij groente, zuivel bij zuivel enzovoorts.

Maak de koelkast schoon

Nu de koelkast leeg is, heb je de ultieme gelegenheid om ‘m even goed schoon te maken met een spons en een sopje. Maak de koelkast na het poetsen droog met een doek. Je zult versteld staan hoeveel frisser het in de koelkast zal ruiken als je ‘m hebt schoongemaakt.

Bewaar open producten in afsluitbare containers

Heb je geopende producten die je nog prima kunt gebruiken? Dan kun je die het beste in afsluitbare containers bewaren. Als je dat doet, weet je zeker dat andere producten de geopende producten niet zullen aantasten en deze zo lang mogelijk goed blijven.

Deel de koelkast op de juiste manier in

Sommige soorten voedsel kunnen beter op bepaalde plekken liggen in de koelkast. Dat komt doordat er in veel koelkasten temperatuurverschillen zijn. Zo is het doorgaans achterin de koelkast kouder dan voorin. Plaats bederfelijke producten zoals vlees en zuivel op de koudste plekken in de koelkast, dus helemaal achterin. Groenten en fruit kunnen het beste in lades worden bewaard, waar de vochtigheidsgraad hoger is.

Voorkom kruisbesmettingen

Eerder in dit artikel hadden we het al over kruisbesmettingen. Door bepaalde soorten voedsel gescheiden van elkaar te bewaren, kun je kruisbesmettingen voorkomen. Een kruisbesmetting kan gebeuren wanneer je een product dat (ziekteverwekkende) bacteriën bevat naast een ander product legt en die bacteriën op het andere product terechtkomt. Je kunt hier best ziek van worden, dus het is heel erg belangrijk om kruisbesmettingen te voorkomen.

Hoe kun je in de koelkast kruisbesmettingen voorkomen?

Leg rauwe producten zoals rauw vlees, rauw vis, rauwe eieren enzovoorts niet direct naast bereid voedsel. Bewaar rauw vlees, vis enzovoorts goed afgedekt in plasticfolie, in de originele en dichte verpakking of in afgesloten containers. Bewaar rauwe producten ook gescheiden van kant-en-klare producten, groente en fruit. Het beste is om rauwe producten onderin de koelkast te bewaren en de andere producten bovenin. Verpak vloeistoffen in afgesloten containers, om te voorkomen dat je deze producten morst. Vloeistoffen kunnen namelijk een broedplaats voor bacteriën zijn. Houd trouwens ook de koelkast goed schoon. Als je dit allemaal doet, is de kans zeer klein dat je ooit met een kruisbesmetting te maken krijgt.

Werk met data

Verpak je producten in afgesloten containers? Dan is het belangrijk om op de containers bij te houden wat de houdbaarheidsdatum van het product is. Je kunt de producten het beste ook volgens de ‘First in, first out-methode’ in de koelkast bewaren. Dat betekent dat je producten met een korte houdbaarheidsdatum vooraan legt en producten met een langere houdbaarheidsdatum achteraan. Door dit te doen, zorg je ervoor dat je eerst de oudere producten opmaakt en voorkom je zo veel mogelijk dat er iets over de datum gaat.

Lukt het niet helemaal? Laat mij je helpen!

Merk je dat, ondanks bovenstaande tips, het toch lastig is om jouw koelkast te organiseren? Maak je dan geen zorgen. Als professionele organizer sta ik klaar om je hiermee te helpen. Als je mijn hulp inschakelt, laat ik je stap voor stap zien hoe je jouw koelkast efficiënt kunt organiseren. Ik leer je ook hoe je ervoor zorgt dat deze altijd overzichtelijk en opgeruimd blijft. Met mijn expertise en jouw inzet zullen we jouw koelkast helemaal transformeren. Wil je weten hoe? Neem dan gerust contact met mij op, want ik vertel je er graag meer over!

hulp bij koelkast opruimen