Heb jij ook een voorraadkast waarin je allerlei etenswaren hebt opgeborgen, maar waarin eigenlijk totaal geen structuur en overzicht zit? Het kan best frustrerend zijn om te verdwalen tussen al die items, op zoek naar dat ene blikje tomatenpuree of die verloren zak pasta. In dit artikel geef ik je een aantal praktische tips en slimme trucs, waarmee je jouw voorraadkast beter gaat organiseren dan dat je ooit hebt gedaan. Ben je benieuwd naar hoe je dat voor elkaar krijgt? Lees dan snel verder!

voorraadkast organiseren, voorraadkast opruimen

Waarom is het belangrijk om je voorraadkast te organiseren?

Natuurlijk is het fijn om een georganiseerde voorraadkast te hebben en dat kan al reden genoeg zijn om jouw voorraadkast opnieuw te willen organiseren. In een georganiseerde kast vind je immers veel makkelijker al jouw voedingsmiddelen terug. Doordat je alle producten beter kunt vinden, wordt het veel leuker om lekker te gaan kokkerellen met de producten die je in huis hebt. Toch zijn er ook een aantal andere belangrijke redenen om jouw voorraadkast goed te organiseren. Ik benoem ze hieronder.

Je bespaart tijd

Als je telkens weer de hele voorraadkast moet doorzoeken, op zoek naar dat ene ingrediënt, kan dat behoorlijk wat tijd kosten. In een goed georganiseerde voorraadkast vind je al jouw voedingsmiddelen lekker snel, waardoor je jezelf weer wat tijd bespaart. Eigenlijk geldt dat voor alle spullen in huis. Als je al jouw spullen georganiseerd bewaart, vind je ze sneller terug.

Je hebt meer grip op je voorraad

Overkomt jou het weleens dat je iets koopt, omdat je dacht dat je het niet meer in huis had? Om het product vervolgens toch later in je voorraadkast te vinden? Ineens zit je met producten die je dubbel hebt, waarvan je er 1 dus helemaal niet had hoeven te kopen. Als je een overzichtelijke voorraadkast hebt, zie je veel beter welke items je al hebt. Door even vlug in de kast te kijken, zie je precies wat je wel en niet van de winkel nodig hebt en voorkom je dat je ingrediënten dubbel koopt.

Wanneer er meer overzicht is, kun je ook veel makkelijker bijhouden welke producten opraken en je weer moet aanvullen. Dat is heel erg fijn, want daarmee voorkom je dat je op het laatste moment erachter komt dat een product toch niet meer op voorraad is en je snel naar de winkel moet.

Je gaat voedselverspilling beter tegen

Als je een goed georganiseerde voorraadkast hebt, haal je dus niet producten dubbel in huis. Daardoor heb je in de kast alleen maar producten die je echt gebruikt. Door de kast op een slimme manier in te delen (ik vertel je straks welke dat is), zorg je er ook nog eens voor dat je altijd de oudste items als eerste gebruikt. Hierdoor voorkom je dat producten niet meer goed zijn als je ze wilt gebruiken en dat je producten in de kast hebt staan waarmee je niks doet.

voorraadkast organiseren, voorraadkast opruimen

Mijn tips om jouw voorraadkast te organiseren!

Ik heb 5 tips voor je waarmee je gemakkelijk jouw voorraadkast kunt organiseren en herindelen. Ik geef ze hieronder!

Haal alle producten uit de kast

Haal eerst alles wat nu in de voorraadkast ligt eruit. Controleer de datums die op de producten staan en doe de producten weg waarvan de houdbaarheidsdatum is verlopen. Zet alle producten die nog goed zijn op het aanrecht of de eettafel neer, zodat je een goed overzicht hebt van welke producten weer in de kast moeten.

Werk volgens de First In, First Out methode

Ga te werk volgens het First In, First Out principe (oftewel FIFO). Dat betekent dat je oudere items vooraan in de kast plaatst en nieuwe items achteraan. Met deze methode zorg je ervoor dat je de oudste items als eerste gebruikt.

Minimaliseer de verpakkingen

Hoe minder verpakkingen er zijn, hoe meer ruimte dat weer in de kast scheelt. Verwijder overtollige verpakkingen zoals dozen of zakken en bewaar de producten in luchtdichte voorraadpotten of kisten. Gebruik het liefst transparante opbergcontainers. Dan kun je namelijk niet alleen de producten netjes stapelen en groeperen, maar kun je ook snel zien of je een nieuwe voorraad moet kopen of niet.

Categoriseer en label alle producten

Verdeel de producten in categorieën, zoals: kruiden, sauzen, snacks, pasta enzovoorts. Plaats elke categorie op een bepaalde plank of lade. Voor een extra goed overzicht kun je de producten ook per categorie in een opbergbak bewaren. Label de bak, zodat je snel ziet welk soort producten erin zitten. Stal je producten uit op een plank? Dan kun je ook een label op de plank plakken, zodat je in één oogopslag ziet waar alles staat. Als je de opbergbakken en/of planken labelt, wordt het ook makkelijker om alle items weer op de juiste plek op te bergen en de kast netjes te houden.

Doe regelmatig een snelle check

Wanneer je eenmaal een overzichtelijke voorraadkast hebt, is het natuurlijk erg fijn als de kast netjes blijft. Daarom is het een goed idee om regelmatig wat tijd te blokken voor het snel organiseren van je voorraadkast. Als je regelmatig je voorraadkast opruimt en checkt op producten die niet meer goed zijn, houd je de kast overzichtelijk en voorkom je dat het weer een chaos wordt.

Lukt het niet helemaal? Laat mij je helpen!

Wil het ondanks bovenstaande tips toch niet helemaal lukken om jouw voorraadkast te organiseren? Of weet je gewoonweg niet waar je moet beginnen en kun je wel wat hulp gebruiken? Laat mij je dan helpen! Als professionele organizer kan ik je laten zien hoe je jouw voorraadkast efficiënter kunt organiseren en hoe je ervoor kunt zorgen dat de kast altijd overzichtelijk en opgeruimd blijft. Neem gerust contact met mij op, want ik ga graag samen met jou aan de slag!

voorraadkast organiseren, voorraadkast opruimen