Waarom spelletjes bij opruimen zo goed werken
Voor kinderen is opruimen vaak saai. Ze zien er het nut niet van in en worden snel afgeleid. Spelletjes veranderen opruimen van iets saais dat ze moeten doen in een uitdaging. Bovendien is het samen spelend opruimen een leuke manier om quality time door te brengen. Hieronder delen we 5 spelletjes waarmee je opruimen leuker kunt maken.
1. Een sorteer-/opruimwedstrijd
Sorteren is een belangrijk onderdeel van opruimen, maar je kind kan hierbij mogelijk snel de aandacht en interesse verliezen. Je kunt het spannend maken door een timer te gebruiken. Geef elk kind een specifieke taak, bijvoorbeeld het sorteren van de lego, de knuffels in een bak doen of ander speelgoed opruimen. Zet een timer en kijk of het lukt om het speelgoed op te ruimen of te sorteren binnen de tijd. Je kunt hier een kleine beloning aan koppelen, zoals een sticker, iets lekkers of even leuk naar de speeltuin.
Als de kamers van je kinderen een zooitje zijn kun je er ook een wedstrijd van maken. Degene die de kamer het snelste (en beste!), heeft opgeruimd is de winnaar. Check wel even of het echt is opgeruimd en niet in de kasten is gepropt. Een wedstrijd kan kinderen helpen om even te vergeten dat ze iets doen wat ze eigenlijk niet leuk vinden. Bonus: hierna hebben ze weer een nette kamer.
2. Opruim Jenga
Bijna alle kinderen houden wel van het spel Jenga. Dit is ook een perfect spel om taken mee te verdelen. Schrijf op de zijkant van de Jenga blokjes schoonmaak- of opruimklusjes. De taken die op de stokjes staan die je eruit trekt moet je doen. Een groot voordeel is dat je op deze manier zonder ruzie de taken kunt verdelen. Het lot bepaalt wie wat moet doen.
Het is handig om algemene taken op de blokjes te schrijven die altijd wel moeten gebeuren. Klusjes die je op kunt schrijven zijn bijvoorbeeld: vaatwasser uitruimen, stofzuigen, kamer opruimen, vuile was in de wasmand doen en handdoeken opvouwen. Hierdoor kun je het spel vaker gebruiken en bijvoorbeeld elk weekend opruim Jenga spelen. Het maakt het een stuk leuker en spannender om op deze manier de taken te verdelen.
3. Dobbel/ballonnen opruimspel
Heb je geen Jenga? Dan zijn er ook andere leuke spellen om de klusjes te verdelen. Zo kun je ballonnen vullen met papiertjes erin met klusjes erop. Elke keer dat er een klusje is gedaan mag je kind een nieuwe doorprikken.
Je kunt dit ook perfect met een dobbelsteen doen. Wat je kind dobbelt is het klusje dat hij of zij moet doen. De klusjes kun je natuurlijk aanpassen aan de leeftijd van je kind. Als ze wat jonger zijn, werken kleine simpele taken beter. Geef elk getal tot 6 een klusje, bijvoorbeeld:
- 1: de trap stofzuigen
- 2: schoenen netjes opbergen
- 3: speelgoed opruimen in de woonkamer
- 4: vaatwasser uitruimen
- 5: kamer opruimen
- 6: kledingkast opruimen
4. Muzikale opruimrace
Alles is leuker met muziek. Zet dus zeker jullie favoriete liedjes aan tijdens het opruimen of speel mijn playlist Get rid of your shit. Je kunt er een challenge van maken om zoveel mogelijk spullen op te ruimen totdat het nummer is afgelopen. Als je meerdere kinderen hebt, kun je het ook inzetten als een samenwerkingsspel. Laat ze samen proberen de kamer op te ruimen voordat het nummer stopt. Je kunt ook een schoonmaak playlist maken, met de lievelingsliedjes van je kinderen, wanneer de playlist is afgelopen moet het opgeruimd zijn. Deze gezonde druk helpt om sneller op te ruimen en de leuke muziek maakt het ook nog eens gezellig.
5. Het weggeefspel
Een van de grootste uitdagingen bij opruimen is het wegdoen van spullen. Ook dit kun je wat makkelijker maken door dit al spelend te doen. Geef elk kind een doos en laat ze deze mooi versieren met stiften. Laat ze hierna kiezen wat ze willen houden en wat ze willen weggeven. Je kunt dit inrichten als een zoektocht naar ‘schatten’ die andere kinderen blij kunnen maken. Dit leert je kinderen al spelend dat je ook en af en toe spullen weg moet doen. Het is fijn om te weten dat je een ander blij kunt maken met iets wat je zelf toch niet meer gebruikt.