1. Plan opruimdagen samen met je kind
Met de feestdagen in aantocht zal je kind waarschijnlijk nieuw speelgoed krijgen, wat natuurlijk een plekje moet hebben. Hierdoor is het handig om in de maanden vóór Sinterklaas en Kerst alvast opruimdagen te plannen samen met je kind. Door dit vooraf aan te kondigen kan je kind zich erop voorbereiden en al een beetje nadenken over wat er eventueel weg zou kunnen. Door samen door het speelgoed heen te gaan kun je kijken wat je kind wil houden en welk speelgoed weg kan. Het kan helpen om je kind uit te leggen dat door spullen weg te doen er ruimte is voor nieuwe spullen. En dat af en toe wegdoen nodig is om het huis opgeruimd en leefbaar te houden
Dit is ook meteen de perfecte gelegenheid om speelgoed opnieuw te sorteren en overzichtelijk op te bergen. Hierdoor is het voor je kind aantrekkelijk om het te pakken en heb je zelf weer een goed overzicht van welk speelgoed je kind allemaal al heeft.
2. Stel vooraf een lijst samen met cadeaus
Hoewel het verleidelijk is om het hele jaar door al cadeaus te verzamelen, loop je hiermee het risico dat je meer koopt dan je in gedachten had. Het helpt hierdoor om een lijst te maken, zodat je goed uitgezochte en passende cadeaus kunt kopen. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen: Wat vindt mijn kind op dit moment leuk? Wat past bij de huidige leeftijd?
Vind je het nog steeds lastig? Probeer dan om cadeaus uit verschillende categorieën te geven. Deze categorieën kunnen zijn: creatief, praktisch, kleding, leerzaam en iets voor de fantasie. Iets creatief kan iets van stiften of klei zijn. Bij iets praktisch kun je denken aan schoolspullen, zoals een leuke broodtrommel, beker, schooltas of een horloge. Voor kleding kun je iets geven als pantoffels, een badjas of een leuke trui. Denk bij iets leerzaams aan een boek of een spel. En als laatste voor de categorie fantasie, kun je bijvoorbeeld verkleedkleding, een knuffel of een auto geven, helemaal afhankelijk van de leeftijd van je kind.
3. Focus op duurzame en praktische cadeaus
In plaats van te kiezen voor veel goedkope spullen, is het slim om ook duurzame cadeaus te geven. Zoals er vaak wordt gezegd, is goedkoop duurkoop. Het voordeel van duurzaam speelgoed is dat het lang meegaat en vaak van betere kwaliteit is. Houten speelgoed is hier een goed voorbeeld van, dit speelgoed gaat lang mee en is niet na drie keer spelen al stuk.
Daarnaast is het ook slim om praktische cadeaus te geven die je kind op dat moment nodig heeft. Als de schooltas van je kind aan vernieuwing toe is, zijn de feestdagen een perfect moment om een nieuwe te kopen. Zo is je kind blij met nieuwe spullen en heb je niet weer veel meer troep waarvan je geen idee hebt waar je het moet laten.
4. Maak opruimen een gewoonte
Hoewel dit misschien simpel klinkt, is dit in de praktijk vaak lastig. Toch is het slim om je kind al van jongs af aan te leren om van opruimen een gewoonte te maken. Maar hoe doe je dat? Ten eerste kun je bakken maken en sorteren per soort speelgoed. Je kunt afspreken dat er één bak per keer gepakt mag worden. Zo kan je kind lekker spelen, maar blijft het speelgoed netjes gesorteerd. Wil je kind met ander speelgoed spelen? Dan ruimt hij of zij eerst de bak op en kan dan een andere pakken.
Daarnaast kan het ook helpen om vaste opruimtijden af te spreken, bijvoorbeeld elke zaterdagochtend als opruimochtend. Dit zorgt voor ritme en houdt orde in huis, wat ook tijdens de feestdagen erg fijn is. Zo kunnen jullie samen genieten van een opgeruimd en gezellig huis tijdens de feestdagen!
Of bekijk hoe ik jou 1:1 kan helpen met een opgeruimd huis tijdens de feestdagen!
Zie je er tegenop om alleen aan de slag te gaan? Of weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan ik je helpen! Als opruimcoach help ik vrouwen naar een opgeruimd thuis door te kijken naar een strategie die bij jou past.
Benieuwd hoe ik dat doe? Bekijk dan hier mijn pakketten! Hier vind je verschillende mogelijkheden waarop ik jou kan helpen met stressloze feestdagen. Misschien nog niet voor de volgende, maar zeker voor die erna!