Huis opruimen, waar te beginnen?

Het huis opruimen is voor de meeste vrouwen niet echt iets wat ze graag doen. Ik kan zelf in ieder geval wel leukere dingen verzinnen en jij vast ook. Toch vinden veel vrouwen het wel fijn om een opgeruimd huis te hebben, het is tenslotte veel lekkerder thuiskomen in een netjes opgeruimd huis, dan in een chaotisch huis waarin de rommel op je af lijkt te komen.

Een opgeruimd huis krijg je natuurlijk niet vanzelf, dus je zult toch echt aan de bak moeten. Wil je heel graag jouw huis opruimen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Op deze pagina vertel ik je hoe het beste kunt beginnen.

Begin bij jezelf!

Je verwacht het misschien niet, maar het opruimen van je huis begint bij het kijken naar jezelf. Is het altijd een rommel in huis? Probeer dan na te gaan wat je zelf beter kan gaan doen. Laat je bijvoorbeeld altijd alle spullen slingeren die je gebruikt hebt? Dan kun je natuurlijk met jezelf afspreken om dat niet meer te doen en spullen gelijk op te opbergen als je ze niet meer nodig hebt. Berg je al regelmatig spullen op, maar lijkt het alsof je in een mum van tijd weer in een rommelig huis zit? Dan is het een goed idee om eens na te gaan hoe dat kan. Wordt de opbergruimte die je hebt, in beslag genomen door spullen die je eigenlijk niet meer gebruikt? Of bewaar je jouw spullen op onlogische plekken, waardoor je ze niet snel teruglegt? Misschien bewaar je bijvoorbeeld op de bovenverdieping spelletjes, maar speel je die spelletjes aan de eettafel waardoor ze na het spelen op de eettafel blijven liggen of op de trap belanden. Het beantwoorden van al deze vragen, kan al voor een heleboel opheldering zorgen.

Kijk verder dan de spullen die je ziet

Als kind was ik altijd omringd door spullen.Ik had een slaapkamer van 4 vierkante meter dus de spullen lagen letterlijk overal. Ik probeerde het wel netjes te houden en op te ruimen, maar het was eigenlijk altijd voor niks. Het werd weer een chaos en dat gaf me zoveel onrust.

Wanneer je echt goed je huis wilt opruimen, is het belangrijk dat je verder kijkt dan de spullen die je ziet. Die spullen kun je natuurlijk heel goed verstoppen achter een gordijn of in een doos, maar daarmee ben je er niet. Je haalt dan alleen de spullen uit het zicht en daarmee is alles gezegd. Het is eigenlijk een beetje als dweilen met de kraan open, als je niet verder kijkt dan de spullen die in het zicht liggen. Trek bijvoorbeeld eens alle kasten open en haal alles eruit wat daarin zit. Dat lijkt even veel werk, maar het helpt echt! Wanneer je alles uit de kasten hebt gehaald, kun je verder gaan met onderstaande tip.

Sorteer en organiseer!

Nu je alle spullen voor je hebt liggen, is het tijd om ze te gaan sorteren. Wat kan blijven? Welke spullen heb je regelmatig nodig en kunnen daardoor echt niet weg? Van welke spullen word je blij? Wordt iemand anders er misschien blijer van dan jijzelf? Is het nog heel? Ga je het op korte termijn gebruiken? Welke spullen hebben emotionele waarde en wil je daarom houden? Ook die spullen mogen gewoon blijven. Je huis opruimen, betekent namelijk niet per se dat je zoveel mogelijk spullen moet weggooien (iets wat veel vrouwen wel denken). Zijn er nog spullen over als je dit allemaal hebt gedaan? Ga dan na of je die écht nog nodig hebt of dat je er beter afstand van kunt doen.

Organiseer de overgebleven spullen

Wanneer je alle spullen hebt gesorteerd, is het tijd om de overgebleven spullen te organiseren. Dat betekent dat je de overgebleven spullen zo logisch mogelijk opbergt. Dat doe je door de spullen op te bergen op de plekken waar je ze (het meeste) gebruikt. Op basis daarvan, bepaal je ook hoe je de spullen opbergt. Is het handig om ze in een doos te doen? Of is het toch handiger om sommige voorwerpen juist niet in een doos te doen?

Hulp nodig bij het opruimen van je huis?

Zelf je huis opruimen, lijkt door bovenstaande tips misschien makkelijk. Als professioneel organizer weet ik heel goed dat dat voor veel mensen niet het geval is. Zie jij er tegenop om jouw huis op te ruimen en/of raak je snel het overzicht kwijt? Heb je na het opruimen juist alleen maar meer rommel en/of weet je niet waar te beginnen? Laat mij je dan helpen! Mijn naam is Suzanne en als professioneel organizer heb ik al meerdere mensen geholpen met het krijgen van een écht opgeruimd huis waarin zij zich heerlijk kunnen ontspannen. Wil je weten hoe ik jou hiermee kan helpen? Plan dan een kennismakingsgesprek met mij, want ik vertel het je graag!

4 opleidingen richting organizing gevolgt

100+ vuilniszakken gevuld

1.400+ uren met klanten

Durf jij de stap te nemen en te kiezen voor jezelf? Plan dan een kennismakingsgesprek met mij in! Dan kijken we samen hoe ik jou kan helpen en krijg je gelijk een concrete tip waar je zelf mee aan de slag kan. Of kijk eens bij mijn online training Opgeruimd en in control om te kijken hoe ik je online kan helpen.