Opruimtips voor een geordend huis

Opruimen: je houdt ervan of je houdt er niet van. Als je er niet van houdt, is de kans groot dat je een rommelig huis hebt. Als je dan een geordend huis wil hebben, zal je toch echt aan de slag moeten. Hieronder heb ik een aantal opruimtips voor je, en nee, dit zijn niet zomaar wat tips zoals: ‘gooi weg wat je niet meer nodig hebt’. Want dat weet je waarschijnlijk wel. Ik geef je opruimtips die net wat verder gaan dan dat, tips waar je écht wat aan hebt. Lees dus snel verder als jij voor eens en voor altijd klaar wil zijn met de rommel in huis!

Opruimtip 1: deel het opruimen van je huis op in projecten

Om echt een goed opgeruimd en georganiseerd huis te krijgen, is het belangrijk dat je niet lukraak te werk gaat door bijvoorbeeld gelijk de hele woonkamer aan te willen pakken. Deel het opruimen van je huis liever op in meerdere projecten. Ruim bijvoorbeeld eerst de boekenkast op, daarna de dressoir, daarna het tv-meubel enzovoorts. Door meerdere projecten te maken, wordt het veel overzichtelijker voor je om je huis op te ruimen en is de drempel lager om te starten. Noteer de projecten eventueel op papier, zodat je een overzicht krijgt en elk project kan doorstrepen, zodra je die hebt voltooid. Dat voelt lekker, want niets is zo fijn als iets af te kunnen strepen van je to-do lijstje!

Opruimtip 2: bepaal welke spullen je echt nodig hebt

Als je eenmaal je huis hebt onderverdeeld in meerdere projecten, kun je per project gaan kijken naar welke spullen je echt nodig hebt. Welke spullen gebruik je nog regelmatig (en wees eerlijk naar jezelf ?)? En welke spullen heb je eigenlijk niet meer nodig? Doe afstand van de spullen die je echt niet meer nodig hebt. Kijk of je er iemand anders blij mee kunt maken, doneer ze aan een goed doel of gooi ze gewoon weg als het bijvoorbeeld stuk is. Zijn er spullen die moeten blijven, omdat ze voor jou een emotionele waarde hebben? Bewaar die dan voor het laatst, want spullen met een emotionele waarde zijn het lastigst om over te beslissen. Als je eerst kijkt naar de andere spullen die je hebt, wordt het straks makkelijker om ook keuzes te maken over de spullen die voor jou een emotionele waarde hebben.

opruimtips
opruimtips - spullen sorteren

Opruimtip 3: probeer structuur aan te brengen

Probeer een systeem te krijgen in de opbergruimtes die je hebt: van opbergdozen tot aan de kasten waarin je de spullen opbergt. Zit er geen systeem in het opbergen van jouw spullen? Dan ben je jouw kasten alleen maar aan het volproppen en zal je ook geen overzicht hebben. Met als gevolg dat het weer snel rommelig wordt in huis en je ook regelmatig iets kwijt bent. Probeer daarom om structuur aan te brengen in het opbergen van jouw spullen. Leg spullen die bij elkaar passen bij elkaar en berg ze samen op in bijvoorbeeld een opbergdoos of op een plank in een kast. Het handigste is om de spullen op te bergen op de plek waar je ze gebruikt. Doe dit bij alle spullen die je je kunt bedenken zoals: batterijen, kaarsen, snoeren, opladers, boeken enzovoorts!

Opruimtip 4: schakel de hulp in van een professional!

Vind je het lastig om een echt goed georganiseerd huis te krijgen? Een huis waarin het nooit meer zo’n rommel wordt als dat het nu is? Schakel dan de hulp in van een professional! Mijn naam is Suzanne en ik ben een professional organizer. Dat betekent dat het mijn werk is om jou te helpen een opgeruimd en georganiseerd huis te krijgen. Samen gaan we kijken naar hoe het kan dat je zo’n rommelig huis hebt en hoe je weer de regie kunt krijgen over jouw spullen, zodat jouw huis weer echt een fijn thuis wordt.

Krijg ruimte voor de mooie dingen in het leven!

Als je mijn hulp inschakelt, geef ik je niet alleen wat opruimtips voor een geordend huis, maar kijken we verder dan dat. Ik leer je namelijk hoe je ervoor kunt zorgen om nooit meer in een soortgelijke situatie terecht te komen als waarin je momenteel zit. ‘Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd’, zegt men ook weleens en dat is helemaal waar! Wanneer jij een geordend huis hebt, heb je een hele fijne plek waarin je echt kunt opladen. Dat betekent dat je je beter kunt ontspannen, waardoor je meer ruimte en rust in je hoofd krijgt om je te kunnen focussen op de mooie dingen in het leven.

Klinkt dit je als muziek in de oren? Plan dan een kennismakingsgesprek met mij in, want ik vertel je er graag meer over!

4 opleidingen richting organizing gevolgt

100+ vuilniszakken gevuld

1.400+ uren met klanten

Durf jij de stap te nemen en te kiezen voor jezelf? Plan dan een kennismakingsgesprek met mij in! Dan kijken we samen hoe ik jou kan helpen en krijg je gelijk een concrete tip waar je zelf mee aan de slag kan. Of kijk eens bij mijn online training Opgeruimd en in control om te kijken hoe ik je online kan helpen.